به گزارش گروه صنعت و تجارت _پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت، رزمایش چندملیتی کمربند امنیتی دریایی 2025 با حضور نیروهای دریایی چین، روسیه و ایران در منطقه دریای عمان و شمال اقیانوس هند برگزار
خواهد شد.
حضور پررنگ چین در رزمایش چین با اعزام چهل و ششمین گروه اسکورت نیروی دریایی خود به این رزمایش مشارکت خواهد کرد. این گروه شامل ناوشکن Type 052D "Jiaozuo" (D163)، ناوچه Type-054A "Xuchang" (F536) و کشتی تدارکاتی Type 903A "Honghu" (K963) است که در حال تکمیل استقرار ششماهه خود در پایگاه دوراله جیبوتی هستند.
این رزمایش یکی از تمرینهایی است که این گروه در مسیر بازگشت به پایگاه ژان جیانگ، مقر ناوگان دریای جنوبی نیروی دریایی چین، انجام خواهد داد. ناوگان روسیه در مسیر آسیا و اقیانوسیه نیروی دریایی روسیه با دو ناو موشکانداز کلاس استریگوشچی 20380 یعنی "آلدار تسیدنژاپوف" (F339) و "رزکی" (F343) و همچنین نفتکش پشتیبانی "پچنگا" (IMO 7710977) در این رزمایش مشارکت خواهد داشت.
این ناوگروه که در 3 فوریه از ولادی وستوک به سمت منطقه اقیانوس هند حرکت کرده، در مسیر خود در دریای ژاپن تمرینات پدافند هوایی و مقابله با تهدیدات پهپادی و قایقهای بدون سرنشین را انجام داده است.
این اقدامات میتواند در صورت بروز هرگونه تهدید احتمالی در دریای سرخ و خلیج عدن، به ویژه از سوی گروههای مسلح منطقه، مفید واقع شود. حضور ایران و نمایش توانمندیهای دریایی نمایندگی نیروی دریایی ایران در این رزمایش شامل نیروی دریایی سپاه (ندسا) و نیروی دریایی ارتش (نداجا) خواهد بود که جزئیات دقیق آن به قابلیت سرویسدهی کشتیهای ایرانی بستگی دارد.
این رزمایش برای ایران فرصتی است تا قابلیتهای خود را در شلیک پهپادها و موشکهای دریایی به نمایش بگذارد.
گزارشها همچنین حاکی از آن است که نیروی دریایی سپاه احتمالاً از پهپاد شهید باقری (C110-4) در این رزمایش استفاده خواهد کرد.
این پهپاد که اخیراً در ویدئوهای تبلیغاتی ندسا دیده شده، یک پهپاد تهاجمی یکطرفه با موتور جت کوچک است که میتواند تحولی در توانمندیهای پهپادی نیروی دریایی ایران ایجاد کند
. با این حال، همچنان تردیدهایی درباره امکان بازگشت و فرود پهپادهای بال ثابت روی عرشه پروازی 180 متری شهید باقری وجود دارد. چالشهای ناو شهید باقری در عملیاتهای دریایی کشتی شهید باقری که از یک نفتکش قدیمی کرهای تبدیل شده، در صورت درگیری احتمالی، از نظر بقا در میدان نبرد با محدودیتهای جدی مواجه خواهد بود.
با توجه به ماهیت جنگی این رزمایش و افزایش تنشهای منطقهای، کارشناسان تخمین میزنند که در شرایط بحرانی، این شناور تنها چند ساعت دوام بیاورد.
با این حال، توسعه قابلیتهای پهپادی و موشکی این ناو، آن را به یک سکوی مهم برای نمایش قدرت دریایی ایران در این رزمایش تبدیل کرده است.
رزمایش کمربند امنیتی دریایی 2025 یک تمرین راهبردی است که علاوه بر همکاری نظامی بین ایران، چین و روسیه، زمینه را برای آزمون تسلیحات و تاکتیکهای جدید دریایی در منطقهای حساس فراهم میکند.
این رویداد در شرایطی برگزار میشود که تحولات دریای سرخ، اقیانوس هند و رقابتهای ژئوپلیتیکی، اهمیت تقویت همکاریهای نظامی این سه کشور را افزایش داده است.